Gedragstherapie

Gedragstherapie

Honden hebben hun eigen manier van communiceren en gedragen zich soms in onze ogen ongewenst. Als dit een probleem vormt in de relatie met je hond, dan is het verstandig om te bekijken waar dit gedrag vandaan komt en op welke wijze het gedrag kan worden omgebogen naar gewenst gedrag.

Ongewenst gedrag

Denk bij ongewenst gedrag aan de volgende gedragingen:

 • agressie; naar honden, mensen, kinderen, bij de voerbak of het in bezit hebben van een bot
  Vaak begint dit gedrag met het aanstaren (fixeren), gevolgd door grommen, gromblaffen, happen, uitvallen, bijten.
 • angst; voor honden, mensen, geluiden (vuurwerk of onweer), voorwerpen, op straat
  Angst kenmerkt zich door een verlaagde lichaamshouding, staart tussen de poten, oren naar achter gedraaid, wijken, deinzen en soms vluchten.
 • niet alleen kunnen zijn
  Het alleen zijn, in afwezigheid van mensen of andere dieren, is iets wat moet worden aangeleerd. Honden zijn roedeldieren en zijn het liefst in de aanwezigheid van hun gezin. Als dit niet (goed) gebeurt, kunnen problemen zoals piepen, janken, blaffen, onzindelijkheid en vernielen. Het is een belastend probleem voor je hond, voor jou maar ook de omgeving.
 • overmatig blaffen
  Voor honden is blaffen één van de belangrijkste vormen van communicatie. In een mensenwereld wordt (overmatig) blaffen regelmatig als ongewenst gedrag beschouwd.
 • onzindelijkheid
  Zindelijkheid is iets wat meestal in de puppytijd wordt aangeleerd. Toch kan er in de loop van tijd een verandering optreden in het gedrag; door leeftijd, medische oorzaak, verandering van dagelijks uitlaatschema of leefomgeving.
 • eten van vreemde voorwerpen
  Sommige honden eten echt alles, met alle gevolgen en gevaren van dien. Van ontlasting (mens en dier) tot stenen. Omdat dit gedrag risicovol is, genoeg reden uit te zoeken waarom de hond dit doet en het gedrag te stoppen.
 • staartjagen, schaduw jagen, stereotype gedragingen
  Wat begint als een grapje, het laten najagen van de staart of een lampje omdat het er ‘grappig’ uitziet, kan eindigen in gedrag wat bijna niet valt te stoppen. Dit gedrag is sterk welzijn aantastend voor je hond.
 • alle overige gedragingen die een probleem vormen voor jou, je omgeving en/of jouw hond
  Zeker dat laatste wordt nog wel eens over het hoofd gezien, het welzijn van de hond. Mocht je twijfelen of een bepaald gedrag welzijn aantastend is, neem dan contact op. Vragen staat vrij!

Werkwijze

Omdat er heel veel verschillende redenen (motivatiefactoren) kunnen zijn om een bepaald gedrag uit te voeren, is het zaak om in kaart te brengen waarom je hond het ongewenste gedrag vertoont. Door middel van een uitgebreide digitale vragenlijst die je  invult, krijg ik een indruk van het gedrag. Als het mogelijk is, vraag ik je om het gedrag te filmen. Om het gedrag verder onder de loep te nemen, maken we een afspraak voor een gedragsconsult (ongeveer 1,5 uur) zodat ik  jou en je hond in zijn eigen omgeving te zien. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst stel ik aanvullende vragen en kan ik je hond observeren.
Op basis hiervan stel ik een diagnose, je weet dan waarom je hond het ongewenste gedrag vertoont. Daarnaast krijg je een plan van aanpak dat past bij jou en bij jouw hond en weet je hoe het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Het plan is zo opgebouwd dat het goed toepasbaar is in jullie dagelijkse routine. Binnen een week ontvang je een rapportage waarin je alles kunt nalezen; adviezen en plan van aanpak. Na 2 à 3 weken hebben wij contact om te zien hoe het nu gaat en mogelijke vragen te beantwoorden.
Vind je het prettig om praktische begeleiding te krijgen bij de uitvoering van het plan? Ook daarin kan ik je ondersteunen door middel van coachingsessies. Deze vallen buiten het tarief van het gedragsconsult en zijn apart te boeken.

Tarief: €150,-
Intake, digitale vragenlijst, gedragsconsult, diagnose en plan van aanpak

Praktische begeleiding: €35,-

Reiskosten worden op basis van het aantal kilometers berekend à €0,21 per kilometer