Hond van de maand oktober

Puli; the dreadlock dog

Het is herfst en dan is het vaak echt hondenweer. Al die dwarrelende bladeren doen mij denken aan een in het oog springende hond, de Puli, met zijn warrelende koordenvacht. Je kent hem misschien wel als de hond van Mark Zuckerberg, met zijn dreadlockachtige koordenvacht.

Deze uit Hongarije afkomstige herdershond heeft een schofthoogte rond de 40 centimeter. Het eerste wat opvalt is zijn vacht, die in lange koorden langs zijn lichaam vallen. De zachte haren van de ondervacht verstrengelen met de langere harde haren van de bovenvacht waarop zich een koord vormt. Soms groeien de haren tot een plaat uit die dan tot koorden worden gescheurd. Pas na 3 jaar zijn ze op lengte. Op zijn kop en poten hebben ze een lengte van 5 centimeter, op zijn lichaam kunnen de koorden tot wel 18 centimeter lang worden. Nadeel van deze prachtige vacht is dat er snel zand, takjes en bladeren in blijven hangen. Wassen is eigenlijk geen optie. De vacht is zo dicht dat het minstens een paar dagen duurt voordat de koorden helemaal droog zijn. Verharen doet de Puli daarentegen bijna niet.
De Puli komt in drie kleuren voor; zwart, wit en vaalwit. Daarnaast is er een zeldzame eenkleurige variant met een donkergekleurde snuit, oren en staart, die de naam Maszkos Fako draagt.

Deze dichte vacht beschermt de Puli in weer en wind. Dit komt zeer van pas bij zijn oorspronkelijke taak als bewaker van een grote schaapskudde. Die werkeigenschappen is de Puli niet verloren, iets om rekening mee te houden als je valt voor deze hond. Deze zelfverzekerde, snelle maar ook intelligente hond heeft een uitlaatklep nodig voor de energie die hij van nature met zich meeneemt. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat hij terugvalt op zijn natuurlijke eigenschappen waardoor hij heftig kan blaffen, zijn gezin bewaakt en beschermt en mogelijk gaat ‘drijven’.

Je doet de Puli een groot plezier als hij actief bezig kan zijn. Doordat hij leergierig is en van afwisseling houdt, kun je veel met deze hond ondernemen. Zoals het een echte werkhond betaamt, is hij gek op samenwerken met de baas. Wandelen, behendigheid of flyball zijn activiteiten waarin deze krachtige en wendbare hond tot zijn recht komt. Sommige reuen zijn wat minder toegankelijk voor honden van hetzelfde geslacht maar heerlijk rennen en spelen met soortgenoten is hem op het lijf geschreven.

Wil je meer weten over deze hond met zijn opmerkelijke vacht, kijk dan eens op de volgende sites:

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/puli-wit/
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/puli-anders-dan-wit/
http://www.vhbinfo.com/pages/puli.php

Terug naar het overzicht