Hond van de maand september

Weimaraner, the grey ghost

Iedere maand laat ik je kennismaken met een hondenras. Om te beginnen is dat het ras wat ik al jaren heb, de Weimaraner oftewel de Weimarse Staande Hond. Meerdere honden heb ik mogen hebben en iedere keer genoot ik weer van een krachtige en trouwe hond.

Deze veelzijdige jachthond dankt zijn naam aan de groothertog Karl August von Saksen Weimar (1757-1828). Als fanatieke jager en liefhebber van jachthonden fokte hij ze dan ook stelselmatig. Op schilderijen van Van Dijck en Antonis Morr is de Weimaraner al in 16e en 17e eeuw te zien en wordt aangenomen dat het ras al langer bestond.

Wat als eerste in het oog springt is de kleur van deze hond, zilver-, ree- of muisgrijs. De oorsprong van de kleur is bruin, die sterk verdund is tot de kleur die de Weimaraner zo herkenbaar maakt. Opmerkelijk zijn ook de blauwe ogen waarmee de pups worden geboren. Langzaam veranderd de kleur van de ogen in barnsteenachtig. Er zijn twee vachtvarianten; korthaar en langhaar. Vooral bij de korthaar is het krachtige, gespierde lichaam van de hond goed te zien. Gebouwd om grote afstanden af te leggen op wisselende ondergronden. Het ras is tot stand gekomen vanuit verschillende rassen zoals de Pointer en de Brak.

De Weimaraner is oorspronkelijk gefokt om te jagen op veerwild zoals houtsnip en patrijzen. De Weimaraner zoekt het wild op, en geeft aan waar het zit door middel van een bevroren pose, het liefst met opgetrokken voorpoot. Hier dankt de Weimaraner ook zijn volledige naam aan “Weimarse Staande Hond”. En die bijnaam dan, the grey ghost, hoor ik je denken. Deze is ontstaan doordat de Weimaraner met zijn grijze velletje in de mistige jachtvelden de gave had om in het landschap op te gaan en als een geestverschijning terug te keren.

Deze honden zijn energiek en zeer intelligent. Ze hebben fysiek uitdaging nodig maar zeker ook mentaal. Er zijn maar weinig activiteiten die de Weimaraner niet leuk vindt, een enkeling houdt niet van zwemmen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat de Weimaraner goed is op te voeden, mits consequent en met respect. Het krachtige en energieke uiterlijk doet sommigen denken dat de hond maar moet luisteren. Mijn ervaring leert dat dat de hond mentaal niet ten goede komt en kan leiden tot schuchtere en soms angstige honden. Deze honden zijn eeuwenlang gefokt om samen te werken met de eigenaar. En door zijn allround capaciteiten onderneem ik veel verschillende dingen; van vergevorderde gehoorzaamheid (FCI Obedience) tot detectiewerk, als er gewerkt kan worden met de baas dan staat hij klaar!

Neem eens een kijkje op de website van Vereniging de Weimarse Staande Hond

Terug naar het overzicht