Hondentraining

Wie traint wie?

Trainingen zijn er vele soorten en maten. Uitgangspunt voor mij is dat de training begrijpelijk moet zijn voor mens en hond. Veel hondeneigenaren realiseren zich niet dat zij degene zijn die de hond iets leren. Daarom besteed ik veel aandacht aan hoe je je hond iets kan aanleren of gedrag kan veranderen. Andersom leert jouw hond je te zien wie jij bent. Dus wie traint nou wie?

Trainen=leren

Omdat leren leuk is als je succes ervaart, is de training zo opgezet dat je hond begrijpt wat je van hem vraagt, het graag uitvoert en hiervoor wordt beloond. En gedrag dat wordt beloond, herhaalt zich. Maar wat nu als “hij het niet doet?”, hoor ik je denken, “mag ik hem dan niet corrigeren?”. Fysiek corrigeren is niet toegestaan, om de eenvoudige reden dat het dieronvriendelijk is en het je hond onzeker maakt. Belonen maakt dat je hond open staat voor jou, bereidt is om te luisteren. Het levert je hond wat op. En dat hoeft niet altijd voer te zijn. Ik neem je graag mee in de wereld van mogelijkheden om je hond wel te laten doen wat je van hem vraagt, zonder dwang, zonder correctie.

Jouw hond is heel goed in staat om te leren dat bepaald gedrag hem iets oplevert. Het enige wat je nodig hebt is geduld, volharding en een goed humeur! En vergeet niet waanzinnig lekkere beloningsbrokjes en zijn favoriete speeltje mee te nemen. Dat is geen lokken of omkopen. Het gewenste gedrag wordt eerst uitgevoerd, dan pas volgt de beloning.

Tijdens de training licht ik de achtergrond van de trainingsmethoden toe zodat je haarfijn weet wat je doet. Zo leer je stapsgewijs de theorie met betrekking tot het trainen van je hond maar krijg je ook informatie over opvoeding. En wil je met een clicker werken? Dat kan ook. Voor je hond een duidelijk en zeer aantrekkelijk signaal en voor jou superleuk om te doen.